دکتر زهرا نهبندانی در گفتگو با خبرنگار شهرآرانیوز با اشاره به اقدامات بهداشتی در حوزه بیماریهای واگیر عنوان کرد: تمامی موارد مرتبط با بیماریهای واگیر در طول سال پایش مستمر میشود که تب کریمه یکی از مواردی است که ما آن را به شکلی جدی مورد بررسی و نظارت قرار میدهیم.
وی ادامه داد: بر این اساس و مطابق آمارهای اعلامشده، در سال ۱۴۰۲ تعداد ۴۰ مورد نمونهگیری از موارد مشکوک به ابتلا تب کریمه در مشهد انجام شد که ۵ نمونه آن مثبت و روند درمان این افراد نیز انجام شد که خوشبختانه با بهبودی کامل از بیمارستان مرخص شدند.
نهبندانی به آمارهای امسال اشاره کرد و افزود: در ۳ ماه نخست سال جاری تاکنون نیز ۷ مورد نمونهگیری موارد مشکوک انجام شد که یک نفر مبتلا به تب کریمه شناسایی و تحت درمان قرار گرفت و خوشبختانه از بیمارستان ترخیص شد.
مدیر گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر اعلام کرد: تمامی موارد مذکور، اتباع ایرانی بوده و موردی از کشورهای همسایه نداشتهایم و خوشبختانه در سالهای گذشته مورد منجر به فوت نیز در حوزه دانشگاه گزارش نشده است.
نهبندانی به رعایت موارد بهداشتی در حوزه ذبح، بستهبندی و توزیع گوشتهای قربانی توصیه کرده و تصریح کرد: با توجه به فرارسیدن عید سعید قربان و سنت قربانیکردن، به تمامی همشهریان عزیز توصیه میکنیم نذورات خود و فرایند قربانیکردن دام را در کشتارگاههای مجاز تحت نظارت اداره دامپزشکی انجام دهند و به مصرفکنندگان این گوشتها نیز توصیه میکنیم گوشتهای دارای مهر سلامت دامپزشکی را تهیه کنند.
وی متذکر شد: شیوع فصل گرما، ارتباط مستقیمی با تکثیر «کنه» به عنوان عامل اصلی ایجاد تب کریمه دارد؛ بنابراین توصیه ما، رعایت حداکثری بهداشت در حین ذبح دام برای قصابان است.
این پزشک در ادامه به نگهداری از گوشتهایی که موارد بهداشتی آنان نامعلوم است، اشاره و تاکید کرد: نذوراتی را که منشا بهداشتی آن معلوم نیست، حتماً پیش از استفاده، ۲۴ ساعت در یخچال با دمای ۴ تا ۸ درجه سانتیگراد نگهداری کرده و به هیچ وجه آن را بلافاصله استفاده نکنید. همچنین استفاده مواردی مانند جگر هم باید تحت همین شیوه انجام شود؛ یعنی جگر باید ۴۸ ساعت در یخچال بماند تا قابل استفاده شود. اینکه برخی میگویند جگر باید تازه استفاده شود، صددرصد اشتباه است و باید فرایندهای سردشدن آن انجام شود.
نهبندانی فریزکردن گوشت و جگر را اشتباه توصیف کرد و افزود: به هیچ عنوان محصولات گوشتی را فریز نکنید؛ زیرا فریزکردن گوشت یا جگر، سبب یخزدن خون حاصل از دام است و اجازه تخلیه خون از گوشت در یخچالیکردن محصول را نمیدهد؛ بنابراین اجتناب از فریزکردن بسیار لازم است.
مدیر گروه پیشگیری از بیماریهای واگیر بیان کرد: کله و پاچه نیز یکی از موارد مورد استفاده در ایام عید قربان و تقسیم نذورات است. اما این مورد نیز به اندازه رعایت بهداشت حین ذبح لازم است؛ زیرا کنه، خون را آلوده کرده و به عروق دام نیز نفوذ میکند و بنابراین لازم است که کله و پاچه نیز به درستی تمیز و ۲۴ ساعت هم در یخچال بماند.
نهبندانی همچنین عنوان کرد: نمونهگیری، آزمایش و تشخیص ابتلا به تب کریمه و همچنین داروهای خوراکی و تزریقی آن در مراکز بهداشت رایگان است و فقط در صورت بستری فرد، هزینههای بستری دریافت میگردد.